‘Hold Still’ Sally Mann

sally mann hold still

‘Hold Still’ is het excentrieke familieverhaal van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Ze beslist om na jaren de archiefdozen van haar familie vol foto’s en documenten te openen. Complexe geheimen die vastzaten in dozen op zolder. Ze had gehoopt op moord, vreemdgaan en wantoestanden en ze krijgt veel meer dan dat. Ze laat haar eigen leven en dat van haar hele gezin zien op een heel open manier. Zo open dat het vaak ongemakkelijk aanvoelt, zoals ook vaak bij haar foto’s.

In de jaren 90 publiceerde Sally Mann het fotoboek ‘Immediate Family’. Ze fotografeerde haar eigen kinderen in volwassen houdingen, rokend, uitdagend en vaak naakt. Sally Mann kwam met dit boek midden in een controverse terecht. Ze ontving veel lof voor deze heel persoonlijke fotoreeks, maar kreeg  de sneer een ‘slechte moeder’ te zijn die het artistieke belangrijk vond dan het welzijn van haar kinderen.

Het autobiografische ‘Hold Still’  is geen familieverhaal dat graaft in namen van een stamboom,  eerder mémoires met beelden. Zo heeft Sally Mann het over moederschap, zijzelf als moeder, maar ook van de vroegere generaties. Er is het ongeluk van haar zoon, waar ze zichzelf betrapt op haar angsten als moeder en hoe zij als fotografe verlamd lijkt om dit in beelden vast te leggen. Sally Mann laat in de reeks ‘Proud Flesh’ ook het tergend fysisch verval van haar levenspartner Larry Mann zien. Ze gebruikt hiervoor de oude fotografie techniek collodium. Onvoorwaardelijk graag zien en onmacht zitten zowel in de beelden als de tekst.

Het boek speelt zich af  op een familieboerderij in het Zuiden van Verenigde Staten in de Blue Ridge Mountains van Virginia. Sally Mann heeft een diepe band met deze woeste plek, ze beschrijft  hoe ze dit als kind beleefde en er nu ook haar eigen gezin laat opgroeien. Ook de rassenkwestie en  de geschiedenis van slavenhandel van Virginia durft ze aan, vooral wanneer ze het heeft over haar nanny Gee-Gee.

‘Hold Still’ is een gevoelig familiesaga, soms met een duister kantje. Zo zijn er de passages waarin ze flirt met de van haar vader geërfde intrige in de dood en hoe ze dan ook de stap zet om lijken te gaan fotograferen. Het heeft een morbide karakter, maar het blijft broos en met respect.

Sally Mann ontloopt de controverse niet die bestaat over haar werk en voornamelijk over haar reeks ‘Immediate Family’. Ze beschrijft hoe zij en haar gezin met de scherpe kritiek omgaan en en hoe dit heel concreet impact heeft op haar gezin. Als de kritiek op haar boek ‘Immediate Family’ zijn hoogtepunt bereikt, laat ze één van haar dochters zelf een brief schrijven naar een criticus en Sally Mann contacteert de FBI om de kans op potentiële bedreigingen beter te kunnen inschatten.

 


Fotografie blijft belangrijk in ‘Hold Still’ en naast haar artistiek fotografisch werk, zit het boek ook vol oude familiefoto’s en beelden van brieven en memorabilia.  Sally Mann geeft een inkijk op hoe haar beeldtaal evolueert en hoe dit vaak samenvalt met momenten uit haar persoonlijke leven. Hoe spontaan en ook geposeerd ze de beelden van haar kinderen maakt. ‘Hold Still’, sta stil, nog even. Met haar camera dringt ze het persoonlijke leven van haar gezin binnen. Haar grote logge camera dwingen de gefotografeerde om even niet te bewegen. Sally Mann fotografeert niet enkel haar gezin, ze trekt ook op roadtrip naar een plek waar de Amerikaanse burgeroorlog heeft gewoed, op zoek naar de sfeer van oorlog die er is blijven rondhangen.

Je hoeft het werk van Sally Mann de fotografe niet te kennen om van dit lijvig boek te genieten. ‘Hold Still’ is sprankelend en gevoelig tegelijk en leest als een familieroman van een bijzondere familie uit het Zuiden van de Verenigde Staten. Wie het werk van fotografe Sally Mann wel al kent, krijgt een heel bijzondere en open kijk op haar fotografisch werk en de persoonlijkheid van Sally Mann.

(Sara Lamens)
****
ISBN-13: 9780316247764

496 pagina’s, geïllustreerd, 16.5 × 24.1 cm, hardcover, Engels
Little, Brown and Company, New Yorl/Boston/London, 2015

Verkrijgbaar bij Copyright Gent & Antwerpen.

Save

Save

Save